RSS

Devotion!


Το βράδυ της Τρίτης βρήκε τον Ολυμπιακό θριαμβευτή και αδιαφιλονίκητο φαβορί της σειράς μετά την απίστευτη εμφάνιση και νίκη κόντρα στη Σιένα. Αντίθετα ο Παναθηναικός παρόλο που είχε κάνει πολύ καλό παιχνίδι ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από την Μπαρτσελόνα και πολλοί θεώρησαν ότι η μοναδική ευκαιρία για να αλώσει το Παλαού Μπλαουγκράνα χάθηκε. Δύο μέρες μετά το σκηνικό ανετράπη πλήρως.

Κάποιες φορές η διαχείριση μιας νίκης είναι δυσκολότερη ακόμα κι απ' αυτή μιας ήττας. Είναι δύσκολο αμέσως μετά από μια νίκη με 50 πόντους διαφορά να αντιμετωπίσεις τον ίδιο αντίπαλο με τη δέουσα σοβαρότητα. Επιπλέον, οι παίκτες της Σιένα, που μόνο κακή ομάδα δεν είναι, δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα στον αθλητικό τους εγωισμό μετά το διασυρμό της Τρίτης γεγονός που φάνηκε έντονα από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν το χθεσινό παιχνίδι. Ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι και προσηλωμένοι στο προπονητικό πλάνο και κέρδισαν όλες τις προσωπικές μάχες με τους αντιπάλους τους παίζοντας ιδιαίτερα παθιασμένα. Αντίθετα οι παίκτες του Ολυμπιακού ήταν νευρικοί και έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την αντίδραση της Σιένα. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα η πρωταθλήτρια Ιταλίας να επιβάλλει απόλυτα το ρυθμό της και με πολύ δυνατή άμυνα και καλή κυκλοφορία κι επιλογές στην επίθεση να "κλέψει" το πλεονέκτημα έδρας από τους ερυθρόλευκους.

Στην Ισπανία τώρα, ο Παναθηναϊκός απέδειξε γιατί αποτελεί την κορυφαία ομάδα της τελευταίας δεκαετίας στην Ευρώπη. Στο ξεκίνημά του ο αγώνας έδειξε να δικαιώνει όσους πίστευαν ότι η μεγάλη ευκαιρία των πράσινων χάθηκε στο πρώτο ματς. Η Μπαρτσελόνα επέβαλε το ρυθμό της και έφτασε γρήγορα τη διαφορά στους 16 πόντους δείχνοντας ότι, με σύμμαχο και την καυτή έδρα της, πάει για μια εύκολη επικράτηση. Κάπου εκεί όμως ο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του αντέδρασαν. Με σωστές επιλογές στην επίθεση και με δυνατή άμυνα μάζεψαν γρήγορα τη διαφορά στους 8-10 πόντους μην επιτρέποντας στη Μπαρτσελόνα να ξεφύγει. Στο δεύτερο ημίχρονο οι πράσινοι βγήκαν με στολή καμικάζι σε ειδική αποστολή. Ζώνες 2-3 και 2-1-2 στην άμυνα με βασικό στόχο οι μπροστινοί γκαρντ να δίνουν στους Λάκοβιτς και Ναβάρο τον κεντρικό διάδρομο (εμποδίζοντας παράλληλα την κυκλοφορία της μπάλας στα φτερά) όπου τους περίμεναν οι Φώτσης-Μπατίστ για να κατεβάσουν διακόπτες. Εφαρμογή της πετυχημένης συνταγής να αφήνουν τα σουτ στους Ρούμπιο-Σάδα (τα γκαρντ που ήταν υπέυθυνα για την επιτήρησή τους έδιναν βοήθειες στο λόου ποστ στους Λόρμπεκ-Βάσκεθ) η οποία δικαιώθηκε και πάλι κι έθεσε ουσιαστικά εκτός αγώνα τα 2 πόιντ-γκαρντ. Τρομερή διάθεση από όλους τους παίκτες των πρασίνων με προεξάρχοντες τους Σάτο, Φώτση και Καλάθη, ο οποίος τα πήγε για μία ακόμη φορά εξαιρετικά στο μαρκάρισμα του Ναβάρο.

Στην επίθεση τώρα ο Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησε το Φώτση σαν πόιντ-φόργουορντ με βασικό καθήκον την καλή κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεια, καθώς αφενός ο εκάστοτε αντίπαλος του δεν μπορούσε να τον πιέσει εκεί και αφετέρου τα γκαρντ του Παναθηναϊκου δέχονταν μεγάλη πίεση στην περιφέρεια και χρειάζονταν βοήθεια. Παράλληλα το 5άρι (Μπατιστ,Μάριτς,Τσαρτσαρής) έδινε συνεχώς σκριν μακριά από τη μπάλα για να ελευθερωθούν τα γκαρντ και να δημιουργήσουν. Από αυτό το σημείο και μετά με κάθετα σκριν στη μπάλα έξω από το τρίποντο άπό τον ψηλό στον κοντό οι πράσινοι κατάφερναν να ανοίξουν την άμυνα των Καταλανών και είτε να βγάζουν σουτ με καλές προϋποθέσεις από την περιφέρεια είτε να φτάνουν βαθιά στη ρακέτα μέχρι το λέι απ. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το φοβερό πάθος των παικτών του Παναθηναϊκού που δεν επηρεάστηκαν από την ατμόσφαιρα και άντεξαν την ύστατη αντεπίθεση του Ναβάρο έδωσαν την τεράστια νίκη στην ομάδα του Ομπράντοβιτς, ο οποίος για μια ακόμα φορά θριάμβευσε στον τομέα της τακτικής βραχυκυκλώνοντας τη Μπαρτσελόνα τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Παρόλα αυτά το έργο του Παναθηναϊκού παραμένει ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς καλείται να κερδίσει δύο φορές σερί την πρωταθλήτρια Ευρώπης στην Αθήνα και για να το καταφέρει πρέπει οι παίκτες του να είναι ακόμα πιο συγκεντρωμένοι και παθιασμένοι και να μην εφησυχάσουν σε καμία περίπτωση από το πλεονέκτημα έδρας. Πολύ δρόμο έχει και το ζευγάρι του Ολυμπιακού με τη Σιένα καθώς μπορεί οι Ιταλοί να πήραν το πλεονέκτημα έδρας αλλά ο φετινός Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι ξέρει πολύ καλά πώς να κερδίζει εκτός έδρας καθώς τις μεγαλύτερες νίκες τις έχει κάνει μακριά από το Φάληρο. Σε κάθε περίπτωση ο τρίτος αγώνας είναι πολύ σημαντικός και για τα δύο ζευγάρια καθώς οι νικητές θα βρίσκονται μια νίκη μακριά από το φάιναλ-φορ.

Υ.Γ: Νομίζω ότι παρακολουθούμε μια από τις καλύτερες προημιτελικές φάσεις των τελευταίων ετών καθώς και οι 8 ομάδες δείχνουν ικανές να προκριθούν στο φάιναλ φορ της Βαρκελώνης και είναι χαρακτηριστικό ότι χθες έσπασαν και οι 4 έδρες. Η επόμενη εβδομάδα προμηνύεται συναρπαστική και αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία από τους μπασκετόφιλους.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

3 σχόλια:

isiah είπε...

Basketike εκπληκτική ανάλυση ιδιαίτερα στα του Παναθηναϊκού! Συμφωνώ επίσης σχετικά με την ποιότητα προημιτελικών που παρακολουθούμε. Μία μικρή προσθήκη μόνο στα του Ολυμπιακού: Για μία ακόμη φορά φάνηκε η έλλειψη αξιόπιστου σουτ τόσο από τα 6.75 όσο και από μέση απόσταση. Η απουσία του Τεόντοσιτς μπορεί να κρύφτηκε στο πρώτο ματς...κυρίως λόγω εμφάνισης της Sienna, αλλά νομίζω εχθές ότι ήταν πιο έντονη από ποτέ...Κακή κυκλοφορία, δύσκολα σουτ και αιφνιδιασμοί? είδος προς εξαφάνιση....

Gangster είπε...

basketike επρεπε να βρεθείς σε Αμερικανικο εδαφος για να επανελθεις δριμυτερος στις κριτικες σου ...

Ανώνυμος είπε...

Με την ανάλυση δε μπορώ να διαφωνήσω κάπου. Αυτό όμως που πρόσεξα, και διορθώστε με αν κάνω λάθος είναι ότι ο ΠΑΟ ήταν αρκετά μονοδιάστατος στην επίθεση παίζοντας μόνο το γνωστό του pick 'n roll και κάποιο motion.
Ακόμα, πιστεύω ότι σε τέτοιο επίπεδο είναι σχεδόν αδύνατο μια ομάδα να κάνει 3 συνεχόμενες νίκες, οπότε το πλεονέκτημα θα επιστρέψει και θα κριθούν κάποια αν όχι όλα τα ζευγάρια στον 5ο αγώνα.

Δημοσίευση σχολίου