RSS

Pregame talk: Panathinaikos vs Olympiacos

Μπαίνω μέσα στην Ντελόριαν και πληκτρολογώ : ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2011.
Ο Ντοκ (ή αλλιώς Δόκτωρ Μπράουν) μου έχει μάθει πώς να την λειτουργώ. Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, μου άφησε αρκετή ποσότητα πλουτωνίου για να πραγματοποιήσω το ταξίδι στο μέλλον.
Βack to the future!!!

Μπαίνω στο γήπεδο 9 παρά αλλά ο αγώνας θα ξεκινήσει με μία ώρα καθυστέρηση. Τα αντικείμενα πέφτουν βροχή προς την μεριά του Σπανούλη και οι διαιτητές για να τρομάξουν (;) τους οπαδούς , απειλούν με εκκένωση του γηπέδου. Ευτυχώς οι οπαδοί συμμορφώνονται και το παιχνίδι ξεκινά.
(ευτυχώς γιατί αλλιώς θα περιμέναμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες , αν κρίνω απ’ την Πυλαία).

Θα προσπαθήσω να διαβάσω «την μητέρα των μαχών». Σκόρπιες σκέψεις καφενειακού επιπέδου που γουστάρω τρελά. Σαν να είμαι για καφεδάκι με τους κολλητούς και μία αθλητική εφημερίδα…

Ρυθμός:
Δύο είναι τα θεωρήματα που έμαθα μικρός.
Α) Το τετράγωνο της υποτείνουσας ενός ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών
Β) Ο έλεγχος του ρυθμού και των ριμπάουντ κρίνουν τον νικητή σε ένα ντέρμπι.

Ο ΠΑΟ έχει μοναδικό κουμανταδόρο τον Διαμαντίδη. Οι Τέπιτς (ανεβασμένος τον τελευταίο καιρό) και Καλάθης δεν έχουν δείξει πως μπορούν να διαχειριστούν τις ιδιαίτερες καταστάσεις τέτοιων παιχνιδιών.
Ο ΟΣΦΠ έχει τους Παπαλουκά – Τεόντοσιτς και κάποιες φορές και τον Σπανούλη. Αν ο Παπαλουκάς δεν παίξει πάνω από 20 λεπτά και ο Τεόντοσιτς δεν δοκιμάσει εξεζητημένες πάσες (με αμφίβολο τις περισσότερες φορές αποτέλεσμα) , τότε έχει το πάνω χέρι.
Aν έπαιζαν σε ουδέτερο γήπεδο το προβάδισμα θα ήταν στον Ολυμπιακό. Στο κολασμένο ΟΑΚΑ δεν τα πάνε όμως καλά. Το μυαλό τους θολώνει. Τις περισσότερες φορές βρίσκονται να κυνηγάνε το σκορ και να ακολουθούν το τέμπο του αντιπάλου. Μοναδική εξαίρεση τα 30’ του περυσινού τρίτου τελικού.
Ασσίστ/λάθη:
ΠΑΟ :1,31
ΟΣΦΠ: 1,33
Προβάδισμα: ΠΑΟ (λόγω έδρας)

Άμυνα:
Για τον ΠΑΟ τα ζευγάρια Διαμαντίδης – Τεόντοσιτς και Σάτο – Σπανούλης είναι όλα τα λεφτά. Συνολικά ο ΠΑΟ παίζει καλύτερη άμυνα (προσωπική και ομαδική) απ’ τον μεγάλο του αντίπαλο. Μπορεί το καλοκαίρι να έχασε σε δημιουργικότητα αλλά κέρδισε σε επιθετική άμυνα. Αμφιβάλω αν θα πιέσει ο Διαμαντίδης απ’ την αρχή. Ξέρει ότι τον περιμένουν 35 λεπτά αγώνα και δεν νομίζω να μην φυλάξει δυνάμεις για το τέλος.

Εδώ θα εκφράσω μια απορία: Oι Διαμαντίδης και Σάτο παίζουν πολλή ώρα ταυτόχρονα μαζί. Οι Τεόντοσιτς – Σπανούλης όχι. Σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες προσαρμογές απ’ τον Ομπράντοβιτς εδώ ώστε να μην βρεθεί να κυνηγάει ο Σάτο τον Παπαλουκά σπαταλώντας πολύτιμη ενέργεια…
Στο αμυντικό transition υπερτερούν οι πράσινοι

Για τον ΟΣΦΠ ο Γκόρντον αποκτήθηκε για τα 7 παιχνίδια με τον Διαμαντίδη. Θα τον πιέσει , θα τον κυνηγήσει , θα τον «δαγκώσει» , θα του κάνει και άλλα πολλά με σκοπό να τον κουράσει. Ο Ίβκοβιτς ξέρει πως το κλειδί είναι ο Διαμαντίδης. Συγκεκριμένα οι δυνάμεις του Διαμαντίδη. Το πρόβλημά του είναι η κάκιστη αγωνιστική κατάσταση του Αμερικανού. Κατά την προσωπική μου γνώμη οι Χαλπερίν – Πελεκάνος (αν συμπεριληφθεί στην 12αδα) δεν κάνουν για μια τέτοια δουλειά. Ο Σπανούλης θα είναι απασχολημένος με τον Νίκολας. Στο τέλος του αγώνα στο παρκέ θα βρίσκονται οι Παπαλουκάς – Σπανούλης – Τεόντοσιτς. Αδύναμο αμυντικά μπακορτ….

Αχίλλειος πτέρνα και των δύο είναι τα βραδυκίνητα πόδια των Nεστέροβιτς - Βουγιούκα. Πάνω τους θα πηγαίνουν όλα τα pick n' roll.
Προβάδισμα : ΠΑΟ

Επίθεση:
Για το ΠΑΟ τα ξέρουμε πλέον τόσα χρόνια που τον παρακολουθούμε.
Ποσταρίσματα περιφερειακών – pick n roll – διάβασμα των mismatch.
Απλά με την αποχώρηση των Γιασικεβίτσιους και Σπανούλη , ο Διαμαντίδης παίρνει πολύ περισσότερες επιθετικές πρωτοβουλίες. Στο ελληνικό πρωτάθλημα πετυχαίνει 94,4 πόντους αλλά δεν πιστεύω πως το ντέρμπι θα φτάσει σε τόσο υψηλά νούμερα. Η ετοιμότητα των Νίκολας – Μπατίστ είναι ένα ερωτηματικό. Ο Βουγιούκας είναι ο πρώτος τους σκόρερ στην Α1 με 11,2 πόντους αλλά απέναντι στον Νεστέροβιτς θα τα βρει σκούρα.

Ο ΟΣΦΠ θα τρέξει αρκετά κεντρικά isolation και pick n roll για τον Σπανούλη. Ο στόχος τους θα είναι να φορτώσει με φάουλ τον Μπατίστ και ο Βουγιούκας (19’) να πάρει περισσότερο χρόνο στο παρκέ απ’ όσο θα επιθυμούσε ο προπονητής του. Ο Τεόντοσιτς θα παίρνει διπλά screen για να βγαίνει στο τρίποντο. Φυσικά κάποιες φορές θα πυροβολεί χωρίς λογική. Αν μπουν είναι μαχαιριά για τους πρασίνους , αν όχι δημιουργείται εκνευρισμός στους συμπαίκτες του. Ο Παπαλουκάς και η λογική που θα προσπαθήσει να δώσει στο παιχνίδι της ομάδας του είναι για μένα το Α και Ω της πειραϊκής ομάδας.
Στο επιθετικό transition υπερτερούν οι κόκκινοι

Και κάτι που αφορά την front line και των δύο ομάδων. Όποιος απ’ τους Μπατίστ – Μπουρούση κερδίσει στην προσωπική τους μονομαχία , αυτομάτως θα δώσει ένα πλεονέκτημα στην ομάδα του.
Στα τεσσάρια το πλεονέκτημα το έχει ο γηπεδούχος με τον Φώτση. Όχι λόγω διαφοράς προσόντων αλλά λόγω ανικανότητας του Μαυροκεφαλίδη να υψώσει ανάστημα εκτός έδρας.
Προβάδισμα: OΣΦΠ

Υπάρχουν και οι X-Factors . Για τον ΠΑΟ ο Περπέρογλου και για τον ΟΣΦΠ ο Έρτσεγκ.

Ριμπάουντ : Το έγραψα και πιο πάνω όταν μιλούσα για τα θεωρήματα. Ο ΠΑΟ κατεβάζει περισσότερα αμυντικά (διότι παίζει καλύτερη άμυνα και ο αντίπαλος αστοχεί περισσότερες φορές) και ο ΟΣΦΠ κερδίζει περισσότερα επιθετικά (λόγω Μπουρούση).
Προβάδισμα: Ίσως για λίγο ο ΠΑΟ.

Συμπέρασμα: Ο ΠΑΟ θα νικήσει λόγω φόρμας και έδρας.

Το ντέρμπι δεν το περιμένω με την αγωνία του παρελθόντος. Τα περσινά χάλια με ξενέρωσαν και ακόμη να μου περάσει.
http://3-ponto.blogspot.com/2010/06/blog-post_7324.html

Ελπίζω πραγματικά να γίνει ένα ωραίο ματσάκι και την επόμενη ημέρα να μιλήσουμε στο blog για μπάσκετ και όχι για διαιτητές , κάφρους , προέδρους.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη που διορθώνω αλλα το σωστό είναι Delorian και οχι Ντελαγουερ που είναι πολιτεια των ΗΠΑ

Drazen είπε...

Σε ευχαριστώ για την διόρθωση και φυσικά μην ζητάς συγνώμη

Ανώνυμος είπε...

Πολλή ωραία ανάλυση... Βέβαια εγώ πιστεύω ότι θα δούμε πολλά τρικ από τους προπονητές, και κυρίως από τον Ivkovic (όπως και να το κάνουμε είναι κάπως πιο απρόβλεπτος λόγο καινούριας ομάδας) αντιμετωπίζοντας έτσι μερικά από τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν-ειδικά στην άμυνα...
Τέλος ελπίζω σε λίγους κάφρους (θα έλεγα καθόλου, αλλά εδώ που έχουμε φτάσει μη ζητάμε και πολλά) και καλή διαιτησία.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ντράζεν όλο με μπερδεύεις.
εκεί που λέω οτι είσαι γαύρος γράφεις κάτι τέτοια και μου αλλάζεις την γνώμη.
κατά τα άλλα με συμφέρει το συμπέρασμά σου.
τωρα για το γήπεδο ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ θα γίνει χαμός...

zed είπε...

Ο ΠΑΟ βρίσκεται σε δαιμωνιώση φόρμα. Αυτό είναι το μεγάλο του ατού πλην της έδρας όμως όπως σωστά είπε ο Ντούντα θα έχει και το άγχος.

mikeplace είπε...

παιδιά. Πουθενά δεν υπερτερεί ο Ολυμπιακός. Θα χάσει με +20. Σας το λέει Αρειανός

Ανώνυμος είπε...

Φίλε mikeplace ο Ολυμπιακός έχει μια σαφή υπεροχή στους guard, όπου έχει 3 ηγέτες (Παπαλουκά, Σπανούλη και Teodosic) ενώ ο Παναθηναϊκός έχει μόνο τον Διαμαντίδη και τον Nicolas σε αμφίβολη λόγο του τραυματισμού του κατάσταση. Ακόμα, έχει τον Μπουρούση που δεν νομίζω ότι συγκρίνετε με κανέναν ψηλό του ΠΑΟ. Ακόμα, σε ένα ντέρμπι -ακόμα και στο μπάσκετ, που είναι αξιοκρατικό άθλημα- είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προβλέψεις. Ελπίζω λοιπόν σε έναν όμορφο αγώνα (με νικητή τον Ολυμπιακό :) )...

Unknown είπε...

Καλησπέρα,

Αν και γαύρος, πιστεύω πως θα νικήσει ο ΠΑΟ, λόγο έδρας (κυρίως) και φόρμας.

Καθώς δύσκολα θα κάνουν κάποια άλλη ήττα οι αιώνιοι, η τελική διαφορά θα παίξει ρόλο.

mikeplace είπε...

Φίλε ανώνυμε, 2 πράγματα μόνο. Σε αντιπαράθεση δεν έρχομαι. Για τα guard που λες: ο Παπαλουκάς συγγνώμη που σε ενημερώνω αλλά δεν υπάρχει πουθενά. Teodosic...πότε έπαιξε σε ντέρμπυ ειδικά εναντίον του Παναθηναϊκού για να παίξει τώρα. Max 6 πόντους περίμενε από τον Σέρβο. Για Σπανούλη συμφωνώ αλλα΄είναι one man show φέτος φίλε. Για τους ψηλούς με το χερί στη καρδιά πες μου. Μπουρούσης η Batiste?? Δύσκολα φίλε... Πολύ...

Ανώνυμος είπε...

Αν και σε αυτά που λες δεν έχεις και άδικο, εγώ τα πράγματα τα βλέπω από μια λίγο διαφορετική πλευρά (ίσως επιδεί έτσι με βολεύει...) Για τον Παπαλουκά νομίζω ότι θα συμφωνίσουμε στο ότι τεράστιο ταλέντο του δεν είναι ούτε το σκοράρισμα ούτε οι ασίστ αλλά η ευφυία του που του επιτρέπει να "διαβάζει" τον ρυθμό ενός αγώνα και να τον φέρνει στα μέτρα της ομάδας του (οπότε γυρνάμε στο Β θεώρημα του Drazen). Και εκτός αυτού, δεν είναι και λίγες οι φορές που ανύπαρκτοι και πολύ λιγότερο ταλαντούχοι παίκτες έκαναν τη διαφορά σε ντέρμπι (θυμίσου τον Winston με τα τρίποντα του, τον Παπανικολάου στον πέμπτο τελικό του '07 ή τον Λάζο στον τελικό του Final four της Bologna) O Τeodosic, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Έχει κάνει μεγάλα παιχνίδια ενάντια στον ΠΑΟ, πάρε τον τελικό του κυπέλου για παράδειγμα αλλά το θέμα είναι να του βγούνε τα "τρελά" του. Αν δε του βγούνε τότε χάνουμε και ρυθμό και επιθέσεις. Ακόμα ποντάρω στον Ivkovic που ξέρει-όπως και ο Obradovic- να "φτιάχνουνε" τους παίκτες τους. Τέλος, ο Μπουρούσης δε ξέρω αν είναι καλύτερος από τον Batiste αλλά ο δεύτερος ας μη ξεχνάμε ότι προέρχεται από τραυματισμό οπότε λογικά θα πάρει λιγότερο χρόνο συμμετοχής (και ενδεχομένος να μην είναι πλήρως σε ρυθμό)...

mikeplace είπε...

Kαλά τα λες φίλε ανώνυμε. Ας δούμε σήμερα λοιπόν.. Εγώ εξακολουθώ να βλέπω μπασκετικά νίκη ΠΑΟ με μεγάλη διαφορά και μεγάλη άνεση. Τα λέμε συνάδελφοι!

mikeplace είπε...

Όπως αποδείχτηκε βγήκα 100% λάθος. Πολύ καλός ολυμπιακός. Αν έλειπαν και οι φωτοβολίδες όλα τέλεια. Μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε mikeplace παρότι έπεσα πιο κοντά στην πρόβλεψη μου το ματς δεν είχε καμία σχέση με αυτό που φανταζόμουν. Όπως φαίνεται σε ένα ντέρμπι με δυο τόσο μεγάλους προπονητές δεν χωράνε προβλέψεις.
Ας ελπίσουμε μόνο στα επόμενα να έχουμε και καλύτερο θέαμα...

Δημοσίευση σχολίου