RSS

Retro Legend : Len Bias


To Retro Legend εξιστορεί τα κατορθώματα επιτυχημένων καλαθοσφαιριστών που έχουν γεμίσει την συλλογή τους με τρόπαια και ατομικές διακρίσεις.
Iστορίες γεμάτες λάμψη , χαμόγελο , δόξα. Επιτυχημένοι . Πλούσιοι . Τυχεροί.
Ο Leonard Kevin “Len” Bias δεν είναι μία τέτοια περίπτωση.


Ο Βias φοίτησε στο κολέγιο του Maryland πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Στο "καταραμένο" ντραφτ του 1986 οι Boston Celtics τον διάλεξαν στο νούμερο 2 . «Τον παρακολουθούσα 3 χρόνια. Δεν γινόταν να μου ξεφύγει. Ακόμη και ο Λάρι Μπερντ είναι τόσο ενθουσιασμένος που μου είπε πως θα έρθει στο καμπ των ρούκι μόνο και μόνο για να παίξει μαζί του!». Όλα φάνταζαν παραδεισένια….
Δύο ημέρες μετά , βρέθηκε νεκρός λόγω καρδιακής αρρυθμίας που προκλήθηκε από χρήση κοκαΐνης. Ήταν μόλις 22 χρονών…



Φημίζονταν για το κατακόρυφο άλμα , τη σωματοδομή και τον δυναμισμό του . Το παιχνίδι του αποτελούνταν από ένα συνδυασμό χάρης , δύναμης και έκρηξης. Ψηφίστηκε «Αθλητής της χρονιάς» για το 1986 και για 2 συνεχόμενες χρονιές (’85 , ’86) ανακηρύσσονταν «παίκτης της χρονιάς». Τελείωσε την κολεγιακή του καριέρα ως πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Maryland έχοντας πετύχει 2,149 πόντους. Οι δημοσιογράφοι της εποχής τον παρομοίαζαν με τον Τζόρνταν (τότε διένυε τη 2η σεζόν του σαν επαγγελματίας) . Ο Μike Kryzewski έχει δηλώσει πως «2 παίκτες ήταν ένα επίπεδο πάνω από όσους έχω δει. Ο Βias και ο Jordan».





Η δεξιότητα που χειρίζονταν την μπάλα και η υπερφυσική του δύναμη δεν του ήρθαν ουρανοκατέβατα. Πέρασε αμέτρητες ώρες στο γυμναστήριο βελτιώνοντας το παιχνίδι και το σώμα του. Ο Keith Gatlin (συγκάτοικος και συμπαίκτης του) θυμάται : « Δούλευε πάρα πολύ σκληρά. Τα αθλητικά του προσόντα ήταν απαράμιλλα αλλά δεν αρκούνταν σε αυτά. Τα καλοκαίρια έκανε ασκήσεις πάνω στον χειρισμό και στο σουτ». Ο Τζιμ Βαλβάνο του North Carolina State περιγράφει τον Bias ως «το τελειότερο πακέτο μπασκετμπολίστα. Δεν γίνεται να ξεχάσω το κορμί , την ταχύτητα , το άλμα του. Αλλά το καλύτερο για εμένα ήταν το jump shoot του. Ο τρόπος που σούταρε , η τέλεια καμπύλη που της έδινε… Αξέχαστος. Κρίμα…» .





Επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν τον έχουμε δει να αγωνίζεται , οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ήταν σαν τον Λεμπρόν Τζέιμς. Σαν στυλ αλλά και σαν «καλούπι» μοιάζουν αρκετά. Και αν ο Λεμπρόν είναι κάτι επαναστατικό στις μέρες μας , φανταστείτε τι θεωρούσαν 25 χρόνια πριν για τον Bias…






Κανονικά τώρα θα τελείωνε το Retro Legend και θα πηγαίναμε για άλλα. Αμ δε! Ο μύθος του Len Bias τώρα αρχίζει! Μέσα από τις αστυνομικές αναφορές της εποχής θα ξετυλίξουμε το κουβάρι για να μάθουμε μία απ’ τις τραγικότερες ιστορίες αθλητών που έχουν συμβεί ποτέ στα χρονικά. (σημ. Πρόσφατα σε μία δημοσκόπηση της Washington Post ρωτήθηκαν ποια είναι τα 5 γεγονότα που τους επηρέασαν τόσο πολύ ώστε να θυμούνται ακριβώς τι έκαναν όταν τα πρωτοάκουσαν. Οι Δίδυμοι Πύργοι , το Περλ Χάρμπορ και ο χαμός των Κένεντι , Μ.Τζάκσον , Len Bais ήταν οι δημοφιλέστερες απαντήσεις).

Οι τελευταίες του ώρες: Δεν υπήρχε πιο ευτυχισμένος άνθρωπος απ ‘τον Bias το απόγευμα της 17ης Ιουνίου του 1986. Δέκα λεπτά πριν, ο David Stern φώναξε το όνομά του και όπως αναμενόταν ο small forward του Maryland επιλέχθηκε απ’ τους πρωταθλητές εκείνης της χρονιάς για το ΝΒΑ Boston Celtics.






Eίχε εκμυστηρευτεί λίγους μήνες πριν στην οικογένειά του το όνειρό του να παίξει στους Celtic ,όταν τους είδε από κοντά στον 1ο τελικό της περασμένης περιόδου. Η ιδιοσυγκρασία του ταίριαζε απόλυτα με της ομάδας. «Είναι ωραία να είσαι Celtic» έλεγε στις κάμερες και ακολούθησε χειροκρότημα.



40 ώρες μετά , βρέθηκε νεκρός μετά από χρήση κοκαΐνης που έκανε στο δωμάτιό του μέσα στο Πανεπιστήμιο.





Ο αστυνομικός διευθυντής Attorney Arthur Marshall Jr διέταξε αστυνομική έρευνα στους κοιτώνες του Πανεπιστημίου για να βρεθούν τυχόν ναρκωτικά που μπορεί να υπήρχαν. Κατηγόρησε μάλιστα τον προπονητή της ομάδας μπάσκετ πως προέτρεψε τους παίκτες του να πάνε στο δωμάτιο του Bais και να απομακρύνουν τα ναρκωτικά που θα βρουν. Ο Driessel δεν απάντησε σε καμία ερώτηση δημοσιογράφων για αυτό το θέμα.

Ο Bias κατά την διάρκεια των ρούκι καμπ που λάμβανε μέρος είχε περάσει από ιατρικά τεστ που του υπέβαλαν τρεις ομάδες (Celtics , New York , Golden State), μεταξύ των οποίων και ενός τεστ για λήψη ναρκωτικών ουσιών. Πέρασε ότι τεστ του έκαναν με απόλυτη επιτυχία. «Ορκίζομαι στη ζωή μου πως ο Len δεν είχε ξαναπάρει ναρκωτικά στη ζωή του» ορκιζόταν ο Driessel στον Auerbach. Ο Brian Waller (πιο παλιός του φίλος) θυμόταν : «Λέγαμε πως αν ποτέ βρεθούμε σε παρέες που θα μας προτείνουν να πάρουμε ναρκωτικά , εμείς θα τους γυρνούσαμε επιδεικτικά την πλάτη. Είμαι σίγουρος πως αν ήμουν μαζί του το βράδυ ο Len θα ζούσε. Θα το κουβαλάω για πάντα μέσα μου αυτό. Έπρεπε να ήμουν εκεί».

Στις 15 Ιουνίου , 2 ημέρες πριν το ντραφτ , ο Bias επισκέφθηκε τον Waller στο σπίτι του. Ήταν ενθουσιασμένος με τις προοπτικές που εμφανίζονταν μπροστά του. Ήξερε πως οι Καβς θα επέλεγαν ψηλό και ο Ντόχερτι ήταν ο καλύτερος διαθέσιμος. Μετά είχαν σειρά οι Celtics. Και σίγουρα θα τον επέλεγαν!
Σύμφωνα με τον ατζέντη του, ο Bias γύρισε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου Hyatt Hotel στην Νέα Υόρκη τη νύχτα πριν το ντραφτ. Το απόγευμα της επόμενης ημέρας , όταν ολοκλήρωσε τις συνεντεύξεις του σαν παίκτης των Boston , πήρε το αεροπλάνο και επισκέφθηκε με τον πατέρα του την Βοστόνη. Πέρασε από ένα νέο κύκλο συνεντεύξεων.

Την επόμενη ημέρα (στις 18 Ιουνίου) μαζί με τον ατζέντη πέρασαν απ’ τα γραφεία της Reebok και υπέγραψε συμβόλαιο 3 εκ $. Στις 18:00 του έκανε δεξίωση η Reebok σε ένα ξενοδοχείο παρουσία και του Danny Ainge. «Ήταν τόσο χαρούμενος. Συνέχεια έλεγε πως ζει ένα όνειρο» θυμόταν ο Ainge. Λίγο μετά μαζί με τον πατέρα του πέταξαν και πάλι για το πατρικό του στην Washington. Στις 23:00 έφυγε απ’το σπίτι το με κατεύθυνση το Πανεπιστήμιο.

Γύρω στα μεσάνυχτα ο Bias έφτασε στο Washington Hall στον κοιτώνα που μοιράζονταν με άλλους 5 συμπαίκτες του (Long , Nevin, Baxter , Gregg, Gatlin). Μοιράζονταν την χαρά μαζί του και μιλούσαν για το μέλλον. «Δεν έκαναν κάποιο πάρτι πάντως. Αν γίνονταν τότε ήταν πολύ ήσυχο» έλεγε στους αστυνομικούς ένας φοιτητής που έμενε δίπλα. Κατά τις 02:00 έφυγε απ΄τον κοιτώνα. Συνάντησε τον φίλο του ( και γνωστό στην αστυνομία για ναρκωτικά) Tribble και πήγαν σε μία κακόφημη περιοχή. Η περιοχή ήταν γνωστή για τα «πάρε – δώσε» που έκαναν οι dealer με ναρκομανείς. Γύρισε λίγο πριν τις 05:00 στο δωμάτιο μαζί με τον Tribble. Οι Gatlin (έπαιξε και στον Πανιώνιο) – Baxter – Nevin ήταν ξύπνιοι. Τότε σνίφαρε (ίσως για πρώτη αλλά σίγουρα για τελευταία φορά) κοκαΐνη. Τα ναρκωτικά τον έριξαν σε νιρβάνα. Κατά τις 06:30 άρχισε τους σπασμούς και μετά έπεσε σε κώμα. Το τηλεφώνημα στο 911 έγινε απ’ τον Tribble.



O Bias ήταν αναίσθητος και δεν ανέπνεε. 20 λεπτά μετά κατέφθασαν οι νοσοκόμοι όμως οι προσπάθειές τους να τον επαναφέρουν στη ζωή απέβησαν άκαρπες.
Στο νοσοκομείο οι γιατροί κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια του έβαλαν στο αίμα του 5 χημικές ουσίες μήπως και τον επαναφέρουν. Δεν τα κατάφεραν. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε και επίσημα στις 08:55.

11,000 κόσμος τον ακολούθησε στο τελευταίο του ταξίδι στο νεκροταφείο Lincoln Memorial Cemetery στο Maryland.



Στις 25 Ioυνίου απαγγέλθηκαν στον Tribble κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών με πρόθεση να δελεάσει και τον Bias . Δήλωσε αθώος και η δικαστική περιπέτεια του μόλις άρχιζε. Τελικά στις 3 Ιουνίου 1987 το δικαστήριο τον έκρινε αθώο.

Aν δεν είχε πάρει ναρκωτικά:

O καλύτερος forward της γενιάς του θα έπαιζε στην καλύτερη ομάδα του πλανήτη. Οι Celtics του ’86 είχαν την καλύτερη front line όλων των εποχών (Bird – McHale – Parish – Walton). Εκτός του Walton οι υπόλοιποι βρίσκονταν στο απόγειο της καριέρας τους. Με την ένταξη του Bias θα αποκτούσαν έναν σούπερ σταρ της δεύτερης πεντάδας. Η ικανότητα του να εναλλάσσεται στις θέσεις του forward θα εξυπηρετούσε τους Bird – McHale. Δεν θα χρειάζονταν να βρίσκονται στο παρκέ για σχεδόν 40 λεπτά σε κάθε αγώνα . Η «συντήρησή» τους θα επιμήκυνε την καριέρα τους. (σημ. οι Bird – McHale αναγκαστικά , ελλείψει ικανών αναπληρωματικών τους , «κουβάλησαν» στην πλάτη τους πάρα πολλά λεπτά συμμετοχής την επόμενη περίοδο. Το σώμα του Bird παρέδωσε ένα χρόνο μετά , πρώτα τα πόδια και μετά η πλάτη . Ο McHale τραυματίστηκε στο πόδι λίγο πριν τα playoff του ’87 , επανήλθε πριν την ώρα του αφού δεν είχαν κάποιον να τον αντικαταστήσει και ξανατραυματίστηκε αλλά συνέχιζε να παίζει . Παρ’ όλα αυτά έφτασαν στους τελικούς, ξεπερνώντας το εμπόδιο του Detroit (με τον Laimbeer να πατάει επίτηδες το τραυματισμένο πόδι του McHale). Τόσο μεγάλη ομάδα ήταν.

Ψάχναμε τόσα χρόνια για το αντίπαλο δέος του Τζόρνταν που θα του έβγαζε τον καλύτερό δυνατό του εαυτό (όπως έκανε ο Φρέιζερ στον Αλί). Την πατήσαμε. Όπως και οι Celtics.


Ο θάνατος του Len Bias σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά Αμερικανών. Μέχρι τότε δεν ήξεραν πως η κοκαΐνη σκοτώνει.



Πίστευαν πως έπρεπε να πάρεις μεγάλες ποσότητες για να πεθάνεις. Αφού όμως έστω και μια μικρή δόση κοκαΐνης μπορούσε να οδηγήσει στο θάνατο ακόμη και έναν τόσο υγιή , γυμνασμένο και νεαρό οργανισμό όπως του Bias, τότε μπορούσε να σκοτώσει τον καθένα. Εμένα , εσένα , εκείνον.
Γι’ αυτό και ο Bias προκάλεσε με το θάνατό του μεγαλύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία απ’ ότι με την ζωή του.



Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ.
Δυστυχώς…

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1990 ο Jay Bias , αδερφός του Len Bias


(απαρηγόρητος στην κηδεία του αδερφού του Len)

και σούπερ ταλέντο στο μπάσκετ , πυροβολείται στην πλάτη έξω από το παρκινγκ ενός εμπορικού κέντρου λίγα χιλιόμετρα μακριά απ’ το Maryland. Ο λόγος ήταν πως ο Jay τα είχε κρυφά με την κοπέλα του δολοφόνου του! Διακομίστηκε στο ίδιο νοσοκομείο με του αδερφού του και τον έθαψαν δίπλα του…



Η μητέρα τους σήμερα δίνει διαλέξεις κατά των ναρκωτικών και ο πατέρας τους υπέρμαχος της απαγόρευσης των όπλων.

Tραγικός επίλογος:

Ο Len Bias ήταν ένα νεαρό παιδί που απ’ την πολύ χαρά που ένιωθε εκείνη τη στιγμή , ένιωσε άφθαρτος και έκανε μια βλακεία. Και την πλήρωσε. Αλλά έσωσε πολλούς άλλους απ’ την ίδια βλακεία…



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα τραγικη η ιστορια του & αινιγματικα τα ''what if''..
Μετα την μονομαχια Μπερντ-Ματζικ το ΝΒΑ ατυχησε να εχει & την συνεχεια της...δηλαδη Τζορνταν-Μπαιας.

basketikos είπε...

Αν και το ύψος και η θέση που αγωνιζόταν ταιριάζει περισσότερο με του Λεμπρόν, οι κινήσεις του και ο τρόπος που έπαιζε, θυμίζουν πιο πολύ Τζόρνταν. Με καλύτερη σωματοδομή από του Τζόρνταν στην αντίστοιχη ηλικία και εκπληκτικό επιτόπιο άλμα, σίγουρα θα άφηνε εποχή στο ΝΒΑ και θα ήταν ίσως ο μόνος στην ιστορία που θα μπορούσε να συγκριθεί με το μεγάλο Μάικλ...

Γιωργος Πανου είπε...

μπραβο παιδια, κανετε εξαιρετικη δουλεια, παντα τετοια.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά, επειδή έχω δει παλικάρια να κάνουνε χρήση κόκας για να γίνουν καλύτεροι αθλητές, δεν θα μου έκανε εντύπωση να είχε στηρίξει ένα μέρος από την ανάπτυξη των ικανοτήτων του στη χρήση κόκας, ως μια μορφή ντόπας... Το ξέρω πως ακούγεταισαν μια σκέψη καχύποπτου Έλληνα, μα τι να κάνω, Έλληνας είμαι...
Κανετε σπουδαία δουλειά! Συνεχίστε έτσι!

Ανώνυμος είπε...

Καλό άρθρο αλλά νομίζω ότι πολλά από αυτά που γράφεται είναι παρμένα από πόστ κάποιων πολύ ενημερωμλενων στο Basketforum.gr.Ειδικά οι αναφορές στον LeBron.Τις έχω διαβάσει παλαιότερα από κάποιον που ξέρει πολλά απο αμερικάνικο μπάσκετ.
Όπως και να έχει ωραία τα αφιερώματα που κάνετε.

Ανώνυμος είπε...

To kalytero retro legend ap ' ola!

Δημοσίευση σχολίου