RSS

Σαν Σήμερα....22 Οκτωβρίου 1950 - Το Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ

Σαν σήμερα κλείνουμε 60 χρόνια από την έναρξη της πρώτης επίσημης διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ, που διεξήχθηκε στην Αργεντινή. Σε πλήρη αντιστοιχία με τους ορισμούς της FIFA, το 1948, ο γενικός γραμματέας της FIBA και ένας εκ των βασικών ιδρυτικών μελών της Fédération Internationale de Basketball Amateur (FIBA, 1932), ο Renato William Jones άσκησε έντονη πίεση στη FIBA να θεσμοθετήσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ Ανδρών, κάθε 4 χρόνια μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η επιτροπή της FIBA έχοντας βιώσει την επιτυχία του Ολυμπιακού τουρνουά (1948, 23 Ομάδες) έκανε αποδεκτή την πρότασή του δίνοντας "εντολή" στην Αργεντινή να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, ως η μοναδική χώρα που διατέθηκε. Οι Λατίνοι άδραξαν την ευκαιρία και κατέκτησαν το πρώτο Mundobasket στην ιστορία επικρατώντας στον τελικό 64-50, των Η.Π.Α.. Την τετράδα του πρώτου final-four πλαισίωσαν η Χιλή που κατέκτησε το Χάλκινο μετάλλιο και η Βραζιλία που ηττήθηκε στο μικρό τελικό με 51-40. Τα πρώτα πέντε Mundobasket που διοργανώθηκαν, διεξήχθησαν στην Αμερικάνικη Ήπειρο, με αναπόδραστη συνέπεια οι συμμετοχές να αφορούν κυρίως στη συγκεκριμένη ήπειρο και η κυριαρχία τους να φαίνεται αδιαφιλονίκητη, κατακτώντας στις 3 πρώτες διοργανώσεις, τα 8 από τα εννέα μετάλλια, των τριών πρώτων θέσεων.



Η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία αποτέλεσαν τις πρώτες ισχυρές συμμετοχές από τη γηραιά ήπειρο το 1963 (Η Γαλλία ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή συμμετοχή), οι οποίες προ της διάσπασής τους αποτέλεσαν το αντίπαλο δέος για τις Η.Π.Α.. Στην κατάταξη των Μεταλλίων προηγείται η Εθνική Ομάδα των Η.Π.Α. με 11 στο σύνολο και 4 εξ αυτών χρυσά, ενώ ακολουθούν ακόμα και σήμερα η Γιουγκοσλαβία με τη Σοβιετική Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ Γυναικών θεσμοθετήθηκε ως διοργάνωση για πρώτη φορά το 1970.



Επόμενο meeting-point η Μαδρίτη, με σύμμαχο για την "επίσημη αγαπημένη" την ελπίδα και ευχή όλων μας να αδράξει με τη σειρά της την πρόκληση και να ξορκίσει δαίμονες και στοιχειωμένες παραδόσεις μέσα στο σπίτι τους, κλείνοντας οριστικά την κακή παρένθεση που άνοιξε το 2010.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πότε πήρε 2 μετάλλια και μάλιστα χρυσά η Σερβία??Εντάξει ειρωνική είναι η ερώτησή μου και καταλαβαίνω πως εννοείτε 1998,2002!!Αλλά απ'τη στιγμή που γίνεται διαχωρισμός μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης,Ρωσίας,Λιθουανίας και Γιουγκοσλαβίας,Σερβίας,Κροατίας......τότε θα έπρεπε να γράψετε Σερβία-Μαυροβούνιο(τότε Γιουγκοσλαβία) 2 χρυσά και Σερβία κανένα μετάλλιο(1η συμμετοχή της φέτος)

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει μην φτάνουμε σε τέτοιου είδους τυπολατρεία ή αντισερβισμό. Ουσιαστικά η ίδια εθνική είναι...

Δημοσίευση σχολίου