RSS

Σαν Σήμερα...12 Οκτωβρίου 1979 vs 1999...Bird vs Chamberlain... Χαρμολύπη!

Ο ταπεινότερος και πλέον επιεικής χαρακτηρισμός για τη σημερινή ημέρομηνία είναι "Ημέρα Σταθμός", όχι μόνο για το NBA, αλλά για ολόκληρο το μπασκετικό κόσμο και το άθλημα καθεαυτό. Αμφιαταλαντεύτηκα αρκετή ώρα αν πρέπει να γραφούν δύο άρθρα στην κατηγορία "Σαν Σήμερα" ή να παρουσιαστούν κατά αντιπαράσταση το μπασκετικό βάφτισμα και ο βιολογικός θάνατος δύο Θρύλων του αθλήματος. Ακολούθησε ο προβληματισμός μου για την ακολουθία και η προσωπική μου ήττα στο παιγνίδι λήψης της σωστής απόφασης. Σαφώς κατώτερος των περιστάσεων ο γράφων αποφάσισε απλά να τις παραθέσει. Ήταν 12 Οκτωβρίου του 1979 όταν ο άνθρωπος με την ίσως μεγαλύτερη μπασκετική ευφυΐα και προσαρμοστικότητα πάτησε ποτέ παρκέ, έκανε στα 23 του, το ντεπούτο του στο NBA, με τη φανέλα των Boston Celtics κόντρα στους Houston Rockets. Φυσικά πρόκειται για το Larry Joe Bird, ο οποίος έχοντας επιλεγεί 6ος στα draft των Celtics, οριακά προλαβαίνοντας λήξη των μεταγραφών υπέγραψε το υψηλότερο για την εποχή ετήσιο συμβόλαιο, που είχε προταθεί ποτέ σε rookie, $650,000!!! Η πορεία του και η καριέρα του είμαι σίγουρος ότι θα απασχολήσει σύντομα άλλη στήλη του blog μας... αλλά το βάπτισμα του Bird στο NBA θα αποτελέσει ίσως μία από τις πιο σημαντικές και προσηνείς στιγμές του NBA, καθώς θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή του ανάκαμψη. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι την ίδια μέρα, στον ίδιο αγώνα, ο συμπαίκτης του στους Boston Celtics, Chris Ford σημειώνει το πρώτο εύστοχο τρίποντο στην ιστορία του NBA, γεγονός και αυτό εξελισσόμενο στο Boston Garden. Τυχαίο....τα συμπεράσματα δικά σας.



20 χρόνια αργότερα, την ίδια ημερομηνία, το NBA και το μπάσκετ εν γένει, βιώνει μία από τις πιο ηχηρές απώλειές του. Ο Θρύλος που γεννήθηκε με το όνομα
Wilton Norman Chamberlain αφήνει την τελευταία του πνοή σε ηλικία 63 ετών, στο Bel-Air στην Καλιφόρνια, προδομένος από τα χρόνια καρδιακά προβλήματα, τα οποία τον ταλαιπωρούσαν. Ο άνθρωπος ρεκόρ του NBA αποτελεί τον πρώτο υψηλά αμοιβόμενο rookie, στην ιστορία του αθλήματος με $30,000, το 1959, αφήνοντας πίσω του κατά $5,000 τον guard των Celtics Bob Cousy, ενώ αποτέλεσε και τον πρώτο μπασκετμπολίστα που υπέγραψε ετήσιο συμβόλαιο μεγαλύτερο των $100,000. Στο αγωνιστικό κομμάτι τα ρεκόρ του ήταν τουλάχιστον ανάλογα. Μέχρι των ημερών μας κρατάει το ρεκόρ των 100 πόντων σε ένα παιγνίδι (Philadelphia Warriors- New York Knicks:169-147), ενώ έχει και το ρεκόρ των ριμπάουντ σε ένα παιγνίδι, μαζεύοντας 55 σκουπίδια. Η λίστα των ρεκόρ του Wilt είναι μακρά και είμαι σίγουρος ότι ο basketikos ή ο Drazen δεν θα αφήσουν το Wilt χωρίς αφιέρωμα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Chamberlain πήρε μέρος σε 1045 παιγνίδια στο NBA χωρίς ποτέ να αποβληθεί με foul.



12 Οκτωβρίου: Χαρμολύπη.....



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου