RSS

Μndobasket 2010: Turkey - Serbia = 83-82






Aιφνιδιασμός: Oι Σέρβοι επιζητούσαν τον έλεγχο του ρυθμού και αν τους δινόταν η ευκαιρία , τότε να τρέξουν (έχει το καλύτερο ποσοστό ευστοχίας σε αιφνιδιασμούς στο τουρνουά). Η Τουρκία με τη σειρά της δεν έχει τους περιφερειακούς για να ανοίξει τον ρυθμό άρα προτίμησε με τη σειρά της το σετ παιχνίδι.
Επίθεση: Για την Τουρκία ο Τούρκογλου επωμίστηκε καθήκοντα playmaker στο 1ο και στο 4ο δεκάλεπτο και τα έβγαλε εις πέρας. Έπαιρνε το screen (από την κορυφή της ρακέτας) του Ασίκ ή του Ερντέν και είτε εκτελούσε (με σουτάκι από τα 5 μέτρα) είτε δημιουργούσε (με πάσα στην αδύνατη πλευρά) . Θύμισε playoff ’09 η χθεσινή του εμφάνιση (16π με 3/7 τρ). Ο Αρσλάν αξιοποιούσε τα πολύ καλά screen του Ερντέν στη κορυφή και πυροβολούσε (3/5 τρ) , ενώ ο Τουντσερί (5 ας) έπαιζε pick’n roll με τους ψηλούς. Ο Γκονλούμ με το δυναμικό post up παιχνίδι του φόρτωνε με φάουλ τους αντίπαλους ψηλούς , κάτι που στο τέλος έπαιξε σημαντικότατο ρόλο. Ο Ιλιασόβα (6π , 5φάουλ) ήταν εκτός παιχνιδιού για ακόμη ένα σημαντικό παιχνίδι δείχνοντας για άλλη μια φορά πως δεν … το ‘χει, ενώ οι Ερντέν – Ασίκ πρόσφεραν μαζί 14π ,10 ριμπ , 3κοψ.
Η Σερβία έκανε παρόμοιο παιχνίδι με την Ισπανία. Τα τεσσάρια της έπαιζαν στο τρίποντο (δίνοντας τον χώρο να κινηθεί επιθετικά ο Κρστιτς) αλλά ο Βελίτσκοβιτς (με το pick'n pop παιχνίδι του) δεν ήταν το ίδιο εύστοχος (3/9 σουτ). Ο Κέσελι στην αδύνατη βομβάρδιζε για ακόμη μια φορά τα καλάθια (4/7 τριπ) ενώ η «χημεία» Τεόντοσιτς (11 ας) – Κρστιτς (15π) έβγαζε όμορφες μπασκετικές φάσεις. Μάλιστα ορισμένες φορές ο Τεόντοσιτς έκρυβε τη μπάλα ενώ τα σουτ εν κινήσει που έβαζε (3/7 τριπ) απλά δεν μπαίνουν. (Πάντως για να λέμε την αλήθεια ορισμένα παρατραβηγμένα τρίποντα στο τέλος θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί). Απέναντι στη ζώνη είχαν σωστές αποστάσεις (άρα και αμαρκάριστα σουτ που έως το 30’ δεν φαινόταν να τους προβληματίζει και τόσο πολύ. Ο Κρστιτς ήταν ιδιαίτερα σημαντικός για την αντιμετώπιση της ζώνης μιας και η μπάλα ακουμπούσε σχεδόν πάντα σε αυτόν. (Η απουσία του εξαιτίας των φάουλ άλλαξε όλο το παιχνίδι και έγειρε τη πλάστιγγα για τους Τούρκους).
Άμυνα: Οι Σέρβοι για 30’ έπαιζαν την τέλεια άμυνα. Εξαιρετικές περιστροφές , σωστές βοήθειες απ’ την αδύναμη πλευρά , είχαν με λίγα λόγια τρομερή συγκέντρωση. Ο Τάνιεβιτς ξεκίνησε με man to man και με τους Ονάν και Γκιουλέρ να εναλλάσσονται στο μαρκάρισμα του Τεόντοσιτς παίζοντάς τον στα όρια του φάουλ. Δοκίμασαν να εμποδίσουν και το screen του Πέροβιτς στη μπάλα (με τον Έρντεν) αλλά οι Σέρβοι ήταν διαβασμένοι και το έσπαγαν. Με εκείνα και με τα άλλα ο Τάνιεβιτς το γύρισε σε 2-1-2 ζώνη αλλά με Ονάν – Τουντσερί μπροστά. Δεν διάλεξε να παίξει με ψηλά σχήματα (τον Τούρκογλου στη θέση «2») διότι ήθελε να πιέσει τα αντίπαλα γκαρντ. Η πίεση αυτή έγινε αφόρητη για τον Τεόντοσιτς . Ο Ίβκοβιτς δεν έβαλε τον αρνητικό Τέπιτς (αγωνίστηκε μόλις 13’) για να έχει ένα σχήμα με 2 playmaker παρά προτίμησε τους Μάρκοβιτς ή Ράσιτς. Ο Τεόντοσιτς κουράστηκε και οι Σέρβοι δεν ήλεγχαν πια το παιχνίδι. (Ο Μάρκοβιτς προτιμήθηκε έναντι του Τέπιτς διότι ο Αρσλάν είχε αρχίσει να «ζεσταίνεται» . Η επιλογή του πάντως δεν δικαιώθηκε μιας και οι Σέρβοι καθυστερούσαν να εκδηλώσουν «καθαρές» επιθέσεις. Όταν πια άρχισε και ο Τουντσερί να σκοράρει το παιχνίδι φαινόταν πως θα κριθεί στο ένα σουτ).
Ριμπάουντ: O κυριότερος λόγος που κατά την ταπεινή μου γνώμη κέρδισαν οι Τούρκοι. Όταν ο Κρστιτς φορτώθηκε με φάουλ (και ο Πέροβιτς είχε και αυτός 4) ο Ίβκοβιτς δοκίμασε τον Βελίτσκοβιτς σαν σέντερ. Η Τουρκία όμως με τους Ασίκ - Ερντέν - Γκονλούμ που είναι ικανότατοι επιθετικοί ριμπάουντερ , πήραν τα επιθετικά και έδωσαν επιπλέον κατοχές στην ομάδα τους που την βοηθάει (ενώ είναι άστοχη) να διατηρεί το προβάδισμα.

MVP: Τουντσερί


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε φίλε, εσύ δεν πήρες χαμπάρι τι έγινε χθες το βράδυ; Ο σημαντικότερος λόγος που έχασαν οι Σέρβοι ήταν τα ριμπάουντ; Έτσι έλεγαν τους διαιτητές χθες το βράδυ, ριμπάουντ; Η αλήθεια είναι ότι ψάχνω κι εγώ να βρω τα ονόματα αυτών των χασάπηδων (γιατί, βέβαια, αυτά που έκαναν ήταν πολύ χοντροκομμένα για να τους πει κανείς χειρούργους)

Γιάννης

Drazen είπε...

Γιάννη με την διαιτησία προσπαθώ να μην ασχολούμαι όσο και αν μου δίνουν αφορμές.
Φυσικά και η διαιτησία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού αλλά όχι τον κυριότερο όπως τα ΜΜΕ θέλουν να μας περάσουν.
Η αλήθεια είναι πως οι Σέρβοι έχασαν ένα δικό τους ματς (είχαν 0/6 τριπ στο τελευταίο τρίλεπτο). Ένα να έβαζαν τους αρκούσε...
Όσο για τα ριμπάουντ μην τα υποτιμάς. Δεν είναι και λίγο να έχεις δεύτερες ευκαιρίες να σκοράρεις σε ένα τόσο κλειστό ματς που η κάθε κατοχή μετράει.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάντως πολύ το ευχαριστήθηκα που οι Σέρβοι για μια φορά είδαν πώς είναι να τους αδικεί η διαιτησία, οι δηλώσεις του Ιβκοβιτς και των παικτών του είναι τουλάχιστον υποκριτικές!Ας θυμηθούν τι έκαναν οι προγενέστεροι τους με την εύνοια της διαιτησίας και μετά, αν έχουν τα κότσια, ας μιλήσουν...
Κατά τα άλλα συμφωνώ με τα περισσότερα της ανάλυσής σου Drazen και περιμένω νίκη των Αμερικανών.
Έλεος με τον Φιλοσέρβικο Ελληνικό Τύπο!

M.J.23

Ανώνυμος είπε...

Ρε αδερφέ σκέψου λίγο τι λες και τι γράφεις. Όταν ένα παιχνίδι κρίνεται στον 1 πόντο και λες ότι η διαιτησία έπαιξε σημαντικό ρόλο υπέρ της μίας ομάδας, ΕΞ'ΟΡΙΣΜΟΥ παραδέχεσαι ότι έκριναν το παιχνίδι. Γιατί αρκεί 1 ανάποδο σφύριγμα για να αλλοιώσει το αποτέλεσμα σε αγώνα που κρίθηκε ΣΤΟΝ 1 ΠΟΝΤΟ. Και φυσικά το Σάββατο δε μιλάμε για 1 ανάποδο σφύριγμα, αλλά για καμία δεκαριά. Όλες οι υπόλοιπες μπασκετικές αναλύσεις από εκεί και πέρα πάνε περίπατο - καλώς ή κακώς, όσο σπουδαίο και αν ήταν το παιχνίδι, πρωταγωνιστές του μένουν εκ των πραγμάτων οι διαιτητές.

Γιάννης

basketikos είπε...

Γιάννη συμφωνώ μαζί σου ότι οι Σέρβοι αδικήθηκαν κατάφορα στον ημιτελικό, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι Τούρκοι έπαιζαν ξύλο κι όχι μπάσκετ, με αποκορύφωμα το γκολ-φάουλ που έδωσαν στον Ερντέν στα 16" και αυτό που δεν έδωσαν στο Βελίτσκοβιτς στα 4.3". Ακόμα κι έτσι όμως το παιχνίδι ήταν στα χέρια τους. Η άμυνα που έπαιξαν στην τελευταία επίθεση των Τούρκων ήταν παιδική...

Ανώνυμος είπε...

Μα αν οι διαιτητές έπαιζαν 50-50 (ή και 60-40, έστω 70-30) το παιχνίδι δε θα είχε φτάσει ποτέ να κριθεί στην τελευταία φάση. Θα ήταν από 10 πόντους διαφορά και πάνω.
Δεν μπορείς να απομονώσεις τη διαιτησία από ένα παιχνίδι που κρίνεται στον 1 πόντο, και στο οποίο έχει ευνοήσει τη μία ομάδα τόσο πολύ, από την μπασκετική κριτική σου για αυτό. Ξεκινάς λέγοντας ότι έκριναν το ματς και συνεχίζεις από εκεί και πέρα. Τι διάολο, δεν είναι προφανές αυτό που γράφω;

Γιάννης

basketikos είπε...

Μα δε διαφωνούμε, αυτό που γράφω εγώ είναι ότι ακόμα και με τέτοια διαιτησία οι Σέρβοι είχαν την ποιότητα να πάρουν το παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι Σέρβοι θα κέρδιζαν με 10+.

Δημοσίευση σχολίου