RSS

Οι Ισπανοί μας δείχνουν τον δρόμο...

Aν σας στεναχώρησαν αυτά που έγραψα κύριε Βασιλακόπουλε και κύριε Οικονομίδη μπορείτε να πατήσετε την επιλογή «δεν μου αρέσει» που βρίσκεται ακριβώς κάτω απ’ το τέλος του κειμένου. Θα είναι μία πρόοδος .Θα ξέρουμε πως κάτι κάνατε. Κουνήσατε το δαχτυλάκι σας για να πατήσετε έστω και το πλήκτρο!




Αφορμή για το παρακάτω κομμάτι ήταν η παράδοση με κάτω τα χέρια της ΑΕΚ απέναντι στο μαχητικό Περιστέρι πριν λίγες ημέρες. Η πλάκα είναι πως όλοι μας το αποδεχθήκαμε σαν κάτι φυσιολογικό.

«Έλα μωρέ για το Κύπελλο έπαιζε. Γιατί να το χτυπήσει;» έλεγαν μέσες άκρες οπαδοί και Τύπος.

Συγνώμη αλλά εγώ δεν το δέχομαι. Η ΑΕΚ είναι μία πολύ μεγάλη ομάδα , με 2 ευρωπαϊκούς τίτλους, και δεν της αξίζει να σκέφτεται έτσι. ΑΕΚτζης δεν είμαι αλλά δεν έχει και καμία σημασία. Την συμπαθώ όμως μιας και στην «ομάδα απ’ την Πόλη» έχει αγωνιστεί ο αγαπημένος μου Τόνυ Γουάιτ (ένας κοντοπίθαρος Αμερικανός με τέτοια ταχύτητα και έκρηξη στο παιχνίδι του που σε ένα αγώνα ΑΕΚ-Παναθηναϊκού στο Γ.Μόσχος είχε κερδίσει τον Γκάλη στην μεταξύ τους μονομαχία).

Ξέφυγα και επανέρχομαι. Το θέμα μου δεν είναι η τραγική κατάσταση και οι λόγοι που έφτασε το ιστορικό σωματείο σε αυτό το σημείο.

Θέλω να μιλήσω για κάτι πιο γενικό. Για τη ξεπεσμένη διοργάνωση που λέγεται Κύπελλο Ελλάδος.

Εκτός απ’ τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό όλες οι υπόλοιπες ομάδες αντιμετωπίζουν τον θεσμό σαν αγγαρεία. Και αυτή η λογική έχει σαν φυσικό επακόλουθο να μην ενδιαφέρονται ούτε οι φίλαθλοι. Άρα τι έχουμε; Ένα θεσμό με ελάχιστο ενδιαφέρον και μηδαμινά έσοδα .Δηλαδή μία προβληματική διοργάνωση.

Βέβαια στην Ελλάδα το εύκολο είναι να πούμε «καταργήστε την , δεν έχει νόημα». Απλή , γρήγορη, ανέξοδη λύση. Αν αυτή είναι η μοναδική λύση ,ποιος είμαι εγώ να διαφωνίσω; Απλά , έτσι για να έχουμε να γράφουμε, παρακάτω θα αναφέρω τι έκαναν οι Ισπανοί όταν αντιμετώπισαν παρόμοιο πρόβλημα.

Στην Ισπανική διοργάνωση του Κυπέλλου:

Σχηματίζεται ένα final-8. Οι αγώνες είναι νοκ-αουτ . Για να εξασφαλίσουν την αγωνιστική ποιότητα του θεσμού , δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι 8 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας του πρώτου γύρου. (σημ. και για όσους από εσάς γράψουν «δηλαδή οι μικρές ομάδες δεν έχουν δικαίωμα στο όνειρο;» θα τους απαντήσω «πότε οι μικρές ομάδες είχαν πραγματικά δικαίωμα στο όνειρο για να έχουν και τώρα; Και τι νομίζουν πως θα πετύχουν δηλαδή αν μία ομάδα Α2 φτάσει στον τελικό; Το Ρέθυμνο τι κατάφερε εκτός από ένα banner στο ταβάνι του γηπέδου του;»

Η ACB έχει θέσει αυστηρότατες προϋποθέσεις στις πόλεις που θέλουν να φιλοξενήσουν την διοργάνωση. Οι κυριότερες είναι :Ο αριθμός των ξενοδοχείων , η προσβασιμότητα είτε με αεροπλάνα είτε με τρένα , και η χωρητικότητα του γηπέδου.

Σε κάθε τμήμα της ΑCB (general manager, γραμματεία , δημοσιες σχέσεις , μάρκετινγκ , διαιτησία, media) έχει δοθεί ένα πλάνο αρμοδιοτήτων (‘attack plan’ το ονομάζουν) πριν την έναρξη του τουρνουά. Όλοι γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν πολύ πριν ξεκινήσει το final-8 , και η πιθανότητα να προκύψουν «προβλήματα της τελευταίας στιγμής» ελαχιστοποιείται.

H ACB τροφοδοτεί τον Τύπο , την τηλεόραση και το ραδιόφωνο με τηλεοπτικά σποτάκια , βίντεοκλιπ, φωτογραφίες και γενικά με οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό διαθέτει. Ένας πλούτος πληροφοριών σχετικά με την διοργάνωση αλλά και την πόλη παρέχεται σε κάθε δημοσιογράφο αρκετές ημέρες πριν , ώστε να έχει τον χρόνο να τις μελετήσει. Συνεντεύξεις αθλητών , ομαδικά και ατομικά στατιστικά, scouting των ομάδων που συμμετέχουν αλλά και των παικτών τους , η προϊστορία του θεσμού , οι προηγούμενες αναμετρήσεις των ομάδων , είναι μόνο μερικές από αυτές. Φυσικά όλα τα παραπάνω υπάρχουν και στο επίσημο site της ΑCB , το οποίο και ενημερώνεται συνεχώς. Με την προβολή που θα έχει η πόλη από τα ΜΜΕ (τηλεόραση , εφημερίδες, ιντερνετ) ,οι ντόπιοι γρήγορα καταλαβαίνουν τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν και στηρίζουν με τη σειρά τους το τουρνουά γεμίζοντας το γήπεδο σε όλους τους αγώνες και αγοράζοντας προϊόντα (φανέλες , καπελάκια κ.α.) στα περίπτερα που στήνουν οι ομάδες έξω από αυτό.

Η φροντίδα στους ανθρώπους των media δεν σταματά εδώ. H ΑCB είναι αποκλειστική υπεύθυνη για την πιστοποίηση των δημοσιογράφων, κλείνει τα δωμάτια των ξενοδοχείων που θα τους φιλοξενήσουν, συντονίζει τις εντός της πόλης μεταφορές που θα χρειαστεί να γίνουν και τέλος βοηθάει σε οτιδήποτε χρειαστεί το κανάλι που έχει αγοράσει τα δικαιώματα του θεσμού.

Σίγουρα κάνει και πολλά ακόμη που μου διαφεύγουν.

Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες , έτσι δεν είναι κύριοι Βασιλακόπουλε και Οικονομίδη. Εσάς σας ενδιαφέρουν να κερδίζουν μετάλλια οι Εθνικές Παίδων Εφήβων, Ανδρών, Γερόντων, Αθανάτων (με οποιοδήποτε κόστος) και να δείχνει την Α1 η ΕΡΤ (και ας πληρώνει όποτε έχει).

Aν σας στεναχώρησαν αυτά που έγραψα κύριε Βασιλακόπουλε και κύριε Οικονομίδη μπορείτε να πατήσετε την επιλογή «δεν μου αρέσει» που βρίσκεται ακριβώς κάτω απ’ το τέλος του κειμένου. Θα είναι μία πρόοδος .Θα ξέρουμε πως κάτι κάνατε. Κουνήσατε το δαχτυλάκι σας για να πατήσετε έστω και το πλήκτρο!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ευστοχες οι παρατηρησεις σου & δυστυχως(για μας τους Ελληνες),ετσι ακριβως ειναι τα πραγματα.
Παντως,νομιζω οτι αδικα απευθυνεσαι στους συγκεκριμμενους κυριους,καθως ειναι της πασει γνωστο,οτι η παραμονη στο θωκο τους δεν εξαρταται απ το εργο που θα παρουσιασουν.
Αν η εξισωση ηταν ''κανω τη δουλεια σωστα-παραγω εργο=κραταω τη θεση μου(την καρεκλα μου δηλαδη)'',τοτε ολα θα ηταν καλυτερα,δεν νομιζεις?

Drazen είπε...

Όσο ζω , ελπίζω....

Ανώνυμος είπε...

Για μια ακόμα φορά καταλαβαίνουμε πόσο πίσω είναι η Ελλάδα σε θέματα οργάνωσης και διάθεσης για προσφορά! Αλλά Drazen έχω ένα παράπονο από εσένα, ξεκίνησες ένα αφιέρωμα στον Jordan κι από τότε τίποτα καινούργιο, τι έγινε; δεν πιστεύω να το άφησες...

M.J.23

Ανώνυμος είπε...

Μιας & εγινε αναφορα σε αφιερωματα,προτεινω να κανετε & ενα για τον μισητοτερο των μισητων,τον Μπιλ Λαιμπιρ.

basketikos είπε...

Φίλε M.J.23 εννοείται ότι ο Drazen δεν άφησε το αφιέρωμα στον Jordan. Κάθε Τετάρτη θα υπάρχει και νέο επεισόδιο. Υπομονή, σε λίγες ώρες έρχεται το δεύτερο επεισόδιο...

Drazen είπε...

Φίλε Ανώνυμε (γράψε και ένα nickname για να σε μάθουμε)
το αφιέρωμα για τον Λεϊμπιρ που προτείνεις είναι μια πάρα πολύ καλή ιδέα. Γενικά τα αφιερώματα σε μπασκετμπολίστες που δεν ήταν super stars μας ιντριγκάρουν περισσότερο στο Τρίποντο.
Σε λίγες ημέρες θα το διαβάσεις το αφιέρωμα που ζήτησες.
Υ.Γ. Παιδιά , αν υπάρχουν προτάσεις σχετικά με παίκτες που θέλετε να τους κάνουμε αφιέρωμα στείλτε e-mail. Διάθεση υπάρχει μπόλικη!!!
Αν έχετε φτιάξει ένα δικό σας αφιέρωμα στον αγαπημένο σας μπασκετμπολίστα , στείλτε το να το δημοσιεύσουμε.
Σκοπός μας είναι το blog να το νιώθουμε ΟΛΟΙ σαν κάτι δικό μας!!!
Η σχέση αναγνωστών και bloggers (τρομάρα μας...) να είναι αμφίδρομη!!!

ΠιΖήτα είπε...

Mια μικρούλα διόρθωση...Δεν είναι απαραίτητο η διοργανώτρια πόλη να είναι στο τοπ8.Καθότι αποφασίζεται στην έναρξη της σεζόν πού θα διεξαχθεί.
Επίσης,ανάλογος τρόπος υπάρχει στα σίγουρα και σε Ιταλία,Γαλλία και νομίζω και Ρωσία,Γερμανία,9με λίγες πιθανότητες)Σερβία...

Drazen είπε...

Φίλε ΠιΖήτα συμφωνώ πως πλέον δεν χρειάζεται η διοργανώτρια πόλη να βρίσκεται στο Τοp 8. Γι' αυτό και δεν το έγραψα άλλωστε.
Δεν γνώριζα πως και άλλες χώρες έχουν αντιγράψει το επιτυχημένο μοντέλο των Ισπανών. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά την διοικητική ανικανότητα των υπευθύνων.
Σε ευχαριστώ για την επισήμανσή σου.

Δημοσίευση σχολίου