RSS

Κερδίζεις ή χάνεις;

Το ερώτημα αφορά στο σημερινό αγώνα της Εθνικής με τη Ρωσία και για μένα είναι ρητορικό καθώς η απάντηση σ' αυτό είναι μία και κατηγορηματική: Εννοείται ότι ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ! Θέλω όμως και τη γνώμη των φίλων στο blog για το θέμα και παρακαλώ όσουν το διαβάζουν να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να γράψουν την άποψή τους επί του θέματος. Υπενθυμίζω ότι αν κερδίσουμε σήμερα παίζουμε πιθανώς στη φάση των 16 με τους Ισπανούς και (αν περάσουμε) στη φάση των 8 λογικά με τις ΗΠΑ, ενώ αν χάσουμε, πιθανώς στη φάση των 16 θα αντιμετωπίσουμε τους Γάλλους και (αν περάσουμε) στη φάση των 8 μία εκ των Σερβία-Αργεντινή. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιδιώξουμε το δεύτερο, καθώς είναι πιο βατό σενάριο για την πρόκριση της ομάδας στην 4άδα. Η Εθνική Ελλάδος στο μπάσκετ πλέον είναι μια μεγάλη ομάδα. Εδω και 23 χρόνια είναι σχεδόν πάντα παρούσα στις μεγάλες διοργανώσεις και στις περισσότερες από αυτές βρίσκεται ανάμεσα στις ομάδες που κυνηγούν τα μετάλλια. Είναι τέταρτη στην κατάταξη της FIBA, έχει πάρει 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ και 1 αργυρό μετάλλιο σε Μουντομπάσκετ, είναι σχεδόν μόνιμα παρούσα στην πρώτη τετράδα των διοργανώσεων που συμμετέχει και έχει κερδίσει το σεβασμό του μπασκετικού κόσμου. Σήμερα, εκτός των άλλων, διακυβεύεται και το κύρος της ομάδας. Ομάδα που κάθεται και χάνει δεν τη σέβεται κανείς, ούτε ο ίδιος της ο εαυτός. Είναι αδιανόητο για έναν αθλητή να παίζει για να χάσει. Θα μου πει κάποιος ότι το ίδιο κάναμε και πέρυσι στο παιχνίδι με τους Γάλλους στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, αλλά δε νομίζω ότι ισχύει. Ο Σπανούλης ισοφάρισε με τρίποντο στα 9" πρίν το τέλος (θα μπορούσε να το χάσει αν όντως θέλαμε να χάσουμε) και στην επόμενη φάση ο Ζήσης ήταν "κρεμασμένος" πάνω στον Ντε Κολό πριν αυτός ευστοχήσει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο off-balance σουτ από τα 6 μέτρα και δώσει τη νίκη στη Γαλλία. Η εξέλιξη αυτή βέβαια μας ευνόησε αφού αποφύγαμε την Ισπανία στα προημιτελικά, η οποία πήγε "τρένο" μέχρι το χρυσό, και φτάσαμε στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Δεν νομίζω όμως ότι επιλέξαμε αντίπαλο, απλά χάσαμε στα ίσα από τους Γάλλους. Εν τω μεταξύ υπάρχει ένα σενάριο (που δεν είναι απίθανο) να ηττηθεί απόψε η Γαλλία από τη Νέα Ζηλανδία και να βγει αυτή τρίτη στον όμιλο κι η Ισπανία δεύτερη. Φαντάζεστε να κάτσουμε να χάσουμε απ' τη Ρωσία και να πέσουμε πάνω στους Ισπανούς; Πόσο βλάκες θα νιώθουμε;

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 σχόλια:

isiah είπε...

Ορισμένες φορές οι επιλογές μας καθορίζονται από τις προσδοκίες μας. Αν μας έλεγαν για παράδειγμα CIV και η ύστατη προσδοκία μας ήταν οι 8....τότε ίσως θα έπρεπε να σκεφτούμε ηττοπαθώς....Μας λένε όμως Ελλάδα και πλέον, εν έτει 2010, νομίζω πως θα πρέπει οι έτεροι συνδαιτήμονές μας να προσπαθούν να μας αποφύγουν... Για την Ελλάδα πιστεύω δεν υπάρχει τακτική...Μπαίνεις κερδίζεις και ΤΕΛΟΣ. Σκεφτόμουν σιωπηρά πριν λίγο να αποφύγουμε ποιον?? Την Ισπανία? Το όνομα ή την ομάδα? Γιατι η ομάδα έτσι και αλλιώς δεν τρομάζει σε αυτό το mοundobasket....και αν το λιγότερο πιθανό σενάριο που περιγράφει ο basketikos δεν ευοδοθεί και η Γαλλία απλά βρεθεί απέναντί μας έχοντας εμείς επιλέξει να χάσουμε σήμερα.....το σκέφτεστε να χάσουμε από τους Γάλλους???? Από εμένα παιδιά ΟΧΙ...δεν υπάρχει η επιλογή της ήττας για την Ελλάδα! Μπαίνεις κερδίζεις, αν πέσουν πάνω μας οι Ισπανοί τους διασύρουμε (το χρωστάμε και μπορούμε φέτος) και ακολουθούμε το παράδειγμα της Βραζιλίας και χτυπάμε στα ισια τη US. Εξελίξεις με εισητήρια basketike????? ;)

Drazen είπε...

Ψηφίζω με τη σειρά πως πρέπει να παίξουμε για τη νίκη.
Για όλα τα παραπάνω που αναφέρετε και οι δυο σας.

Drazen είπε...

Παναγιώτης Βασιλόπουλος στον Sentra 103.3: «Η ιστορία έχει δείξει ότι όποιος το κάνει, στο τέλος τιμωρείται. Εγώ το θεωρώ δειλία να επιδιώκεις τη διασταύρωση για να προχωρήσεις πιο εύκολα και να φτάσεις στον τελικό».

* Γιάννης Ιωαννίδης στον Sentra 103.3: «Όποιον και να συναντήσουμε στα χιαστί έχουμε τη δυνατότητα να νικήσουμε».

* Μάνος Μανουσέλης στο Blog του στο www.gazzetta.gr: «Θα είναι εγκληματικό λάθος αν φτάσει αυτό το θέμα στην ομάδα. Οι μεγάλες ομάδες δεν διαλέγουν αντιπάλους και η Ελλάδα είναι κορυφαία δύναμη του παγκόσμιου μπάσκετ. Σε τελική ανάλυση κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην αρνητική παράδοση με την Ισπανία και το φετινό καλοκαίρι μοιάζει να είναι εξαιρετική ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας μαζί τους».

* Γιώργος Λημνιάτης: «Να παίξουμε στα ίσια και να νικήσουμε. Ρισκάρω μια πρόβλεψη ότι αν βρούμε απέναντι μας τους Ισπανούς, αυτή τη φορά θα τους καθαρίσουμε και στη συνέχεια μπορούμε να παίξουμε ένα εντελώς διαφορετικό από το πρόσφατο φιλικό, ματς με τους Αμερικανούς»

* Σκουντής: Να παίξουμε στα ίσια την αυριανή παρτίδα και ό,τι κάτσει! Καιρός είναι (αν η δουλειά καταλήξει εκεί) να ξορκίσουμε τα ισπανικά φαντάσματα και να δείξουμε στους Αμερικανούς ότι τις προάλλες στην Αθήνα μας βρήκαν σε φάση αδυναμίας...

* Παπαδογιάννης: Ανήκω στους ρεαλιστές και υπενθυμίζω συνεχώς στον εαυτό μου ότι στόχος της ομάδας είναι η διάκριση. Σέβομαι απόλυτα την άποψη όσων αρνούνται να συμβιβαστούν με την αμαχητί ήττα, αλλά επισημαίνω ότι πρώτοι οι ίδιοι σπεύδουν να χειροκροτήσουν τα μετάλλια και τους θριάμβους.

drakos είπε...

Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες πως δεν είναι τιμητικό να παίζεις για να χάσεις, αλλά αν η ομάδα φτάσει στα μετάλλια από την εύκολη οδό(όπως επέλεξε εν τέλει), ποιος θα θυμάται το παιχνίδι με τη Ρωσία;;;
Ας ρωτήσουμε τους Γάλλους πως ένιωσαν παλεύοντας για τις θέσεις 5-8 πέρυσι...

Δημοσίευση σχολίου