RSS

Ο καλύτερος κερδίζει...

Ένας από τους λόγους που θεωρώ το μπάσκετ το κορυφαίο άθλημα είναι ότι σχεδόν πάντα κερδίζει ο καλύτερος. Είναι από τα πλέον αξιοκρατικά αθλήματα. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κλεφτοπόλεμο, η τύχη παίζει μικρό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να κάνεις καθυστερήσεις. Έτσι έγινε και χθες.


Η καλύτερη ομάδα κέρδισε εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές του μπάσκετ που τόσο ευλαβικά διδάσκονται στα αμερικανικά κολλέγια που έχει διαπρέψει ο προπονητής της, Μάικ Σιζέφσκι. Με αφετηρία την ασφυκτική άμυνα που «έπνιξε» τα γκαρντ των Τούρκων και τους ανάγκαζε σε βεβιασμένες ενέργειες, οι Αμερικάνοι επέβαλαν σιγά-σιγά το ρυθμό τους και άρχισαν να χτίζουν διψήφιες διαφορές από τα μέσα της δεύτερης περιόδου. Ο Ντουράντ ήταν ο γνωστός…Ντουράντ(7/13 τρ), οι Όντομ και Ιγκουοντάλα κέρδισαν τις μάχες κάτω από τα καλάθια απέναντι στους πολύ ψηλότερους Τούρκους και ο Ουέστμπρουκ έδωσε λύσεις επιθετικά. Οι Αμερικάνοι δεν προβληματίστηκαν ιδιαίτερα από τις ζώνες του Τάνιεβιτς, είχαν πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας, απομόνωσαν ως συνήθως τον Ντουράντ και εκμεταλλεύτηκαν τα πολλά επιθετικά ριμπάουντ (16) για να κερδίσουν πόντους από δεύτερη ευκαιρία. Ο Σιζέφσκι χρησιμοποίησε κατά κόρον χαμηλά σχήματα για να έχει καλύτερη επιθετική λειτουργία και να πιέσει περισσότερο στην άμυνα και δεν φοβήθηκε τους Τούρκους ψηλούς τους οποίους αντιμετώπισαν επιτυχώς οι πολύ αθλητικοί του φόργουορντ. Οι Τούρκοι από την πλευρά τους το πάλεψαν αλλά ήταν φανερό ότι δεν μπορούσαν. Ο Τούρκογλου έδειξε απόλυτα έτοιμος για τον τελικό (16π με 4/4 τρ και 7ρ σε 23’) αλλά στάθηκε άτυχος, αφού τραυματίστηκε στο γόνατο στα τέλη του 2ου δεκαλέπτου και ουσιαστικά τέθηκε εκτός αγώνα. Αντίθετα ο Ιλιασόβα επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά αυτούς που υποστηρίζουν ότι «εξαφανίζεται» στα κρίσιμα ματς. Οι Τούρκοι κατάφεραν με γρήγορες επιστροφές να μην επιτρέψουν στους Αμερικάνους να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο αλλά δεν μπόρεσαν να διασπάσουν την πιεστική τους άμυνα η οποία τους οδήγησε σε πολύ άσχημα ποσοστά (35% στα δίποντα).


















Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το 16ο Μουντομπάσκετ με την Αμερική να επιστρέφει στην κορυφή μετά από 16 χρόνια. Η Αμερικανική ομάδα ανέβηκε δικαιότατα στο πρώτο σκαλί του βάθρου, καθώς είχε 9 νίκες σε ισάριθμους αγώνες με μ.ο. διαφοράς 24 πόντους και ουσιαστικά δυσκολεύτηκε μόνο στον αγώνα ομίλου με τη Βραζιλία. Ο Κέβιν Ντουράντ ήταν ο αδιαμφισβήτητος MVP της διοργάνωσης (22.8π και 6.2ρ) και έδειξε ότι είναι το «next big thing» του παγκοσμίου μπάσκετ.




Οι Αμερικάνοι έδειξαν ότι έχουν επανέλθει για τα καλά στην κορυφή του παγκοσμίου μπάσκετ καθώς το φετινό χρυσό έρχεται σαν συνέχεια του χρυσού που κατέκτησαν πριν από 2 χρόνια στην Ολυμπιάδα του Πεκίνο. Δικαιώνεται έτσι το πλάνο που είχε ξεκινήσει το 2005, όταν ο Μάικ Σιζέφσκι κλήθηκε να φτιάξει μια αχτύπητη ομάδα προκειμένου να επιστρέψει στις επιτυχίες μετά τα στραπάτσα του 2002(Μουντομπάσκετ Ιντιανάπολις) και 2004(Ολυμπιάδα Αθήνα). Από τότε σε 3 διοργανώσεις παγκοσμίου βεληνεκούς (Μουντομπάσκετ 2006 Ιαπωνία, Ολυμπιάδα 2008 Πεκίνο και Μουντομπάσκετ 2010 Τουρκία) οι Αμερικάνοι έχουν ρεκόρ νικών 25-1. Η μοναδική ομάδα που τους κέρδισε φορούσε γαλανόλευκα…

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου