RSS

Tακτική : Το μέγα σφάλμα του Σκαριόλο...

Πριν προστεθεί και αυτό στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας , σαν ένα ρέκβιεμ που το δικαιούται , το 3-ponto.blogspot.com θα ασχοληθεί εξονυχιστικά με τις 3 χαρακτηριστικότερες στιγμές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Τουρκίας. Με τις τελευταίες επιθέσεις στους αγώνες Σερβία – Ισπανία , Τουρκία- Σερβία και Αργεντινή – Βραζιλία .

Αν και είναι λίγο «ντεμοντέ» να μελετάμε ακόμη το Μουντομπάσκετ , απ’ το να σχολιάζουμε τις τραγελαφικές καταστάσεις που συμβαίνουν στο – πάλαι ποτέ καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης (τρομάρα μας!) – ελληνικό πρωτάθλημα καλύτερα να είμαστε «out of fashion» που λένε και στο χωριό μου.

Συγνώμη αλλά στο «πανηγύρι των παλαβών» δεν συμμετέχω. Αηδιάζω και μόνο στη σκέψη να ασχοληθώ με το Μαρούσι που συμπεριφέρεται σαν ομάδα τοπικού (και η Ευρωλίγκα βλέποντας το χάλι θα μας κόψει – όπως όλα δείχνουν – την 3η ομάδα απ’ την διοργάνωση) , την παιδιάστικη απόφαση του Ολυμπιακού να απουσιάσει απ’ την κλήρωση του ελληνικού πρωταθλήματος , την απαξίωση του θεσμού του Κυπέλου (με τις ομάδες να αδιαφορούν , πχ η ΑΕΚ που έφαγε 30πόντους απ΄το Περιστέρι) , την την την …..

Έχουν περάσει μόλις 20 ημέρες απ’ την λήξη του Μουντομπάσκετ και δυστυχώς το μυαλό ξέχασε πόσο ωραία είχε περάσει τις ημέρες εκείνες και κλείνεται στο μικρόκοσμό του. Αλλά αυτό διορθώνεται!

Σήμερα η στήλη της «τακτικής» θα σας υπενθυμίσει τι έγινε στις 2 τελευταίες επιθέσεις του αγώνα Σερβίας – Ισπανίας. Αύριο ακολουθεί το Τουρκία – Σερβία και μεθαύριο το Αργεντινή – Βραζιλία.

Μετά μπορούμε να πάρουμε όλοι τα ξίφη μας και να αναμετρηθούμε...

Πηγές: Η ιδέα μου ήρθε παρακολουθώντας την εκπομπή του Φρατέλο που έχει το ίδιο concept (το 3-ponto.blogspot έχει 2 παλαιότερα post σχετικά :
http://3-ponto.blogspot.com/2010/08/n-part-6.html
http://3-ponto.blogspot.com/2010/08/reggie-miller-6-points-in-5-seconds.html

ενώ οι εικόνες και τα βιντεάκια είναι απ’ το www.nbaplaybook.com.


Η Σερβία ξεκινάει την τελευταία επίθεση σε διάταξη 1-4.


Δεν κυνηγάει όμως το isolation με τον παίκτη που έχει την μπάλα (Τεόντοσιτς). Ο παίκτης που μαρκάρει ο Γκαρμπαχόσα (Βελίτσκοβιτς), ανεβαίνει ψηλά για να κάνει screen στη μπάλα


Το screen στη μπάλα απ’ τον Βελίτσκοβιτς δεν είναι καλό (υπάρχει κενό μεταξύ των δύο Σέρβων) και ο Γιούλ σπάει το screen περνώντας από πάνω.


Η Σερβία επιμένει στο πλάνο της , αν και τα δευτερόλεπτα περνούν. Ο Βελίτσκοβιτς κάνει ένα ακόμη screen στη μπάλα με μοναδικό του σκοπό να πετύχει την αλλαγή στο screen.


Οι Γκαρμπαχόσα – Γιούλ αλλάζουν στο screen



και το missmatch είναι πλέον Τεόντοσιτς – Γκαρμπαχόσα (αυτό που είχαν απ’ την αρχή σχεδιάσει). Κανένας Σέρβος δεν πάει κοντά στον Τεόντοσιτς για να μην δώσουν οι Ισπανοί βοήθεια στον Γκαρμπαχόσα. Ο Γκαρμπαχόσα τον παίζει από μακριά γιατί δεν έχει τα πόδια να αποτρέψει τυχόν διείσδυση του Τεόντοσιτς.


Ο Τεόντοσιτς καταλαβαίνει την πρόθεση να του αφήσει το σουτ και εκτελεί.




Οι ελπίδες δεν είχαν χαθεί για την Ισπανία. Πήραν το time out που ο Σκαριόλο φύλαγε για το τέλος και η επαναφορά θα γινόταν απ’ το κέντρο.

Ο Φερνάντες ήταν στο τρίποντο και ο Γκαρμπαχόσα στο φάουλ. Οι υπόλοιποι Ισπανοί στις γωνίες. Ο Γκαρμπαχόσα βγαίνει για να πάρει τη μπάλα και ο Φερνάντες κόβει στη ρακέτα.


Δεν γίνεται κανένα screen , οι υπόλοιποι Ισπανοί μένουν καθηλωμένοι στις θέσεις τους και ο Γκαρμπαχόσα πάει να πάρει τη μπάλα για να παίξει one on one με τον Σαβάνοβιτς



Παίρνει τη μπάλα πολύ μακριά απ’ το καλάθι και χρειάζεται να ντριμπλάρει για να φτάσει στο τρίποντο.


Ο Γκαρμπαχόσα (ένας catch and shoot) παίκτης κάνει φυσιολογικά το λάθος…



Θα μπορούσε..........


Το πιο απλό play θα ήταν να κάνει screen ο Φερνάντες στο Γκαρμπαχόσα (αφού αυτός είχαν αποφασίσει να πάρει το τελευταίο σουτ) για να πάρει τη μπάλα απ’ το τρίποντο και να σουτάρει (σχήμα 1)

Συμπέρασμα: Ιδιαίτερα κακός σχεδιασμός απ’ τον Σκαριόλο για την τελευταία επίθεση. Η επιλογή να πάρει την τελευταία επίθεση ο Γκαρμπαχόσα (και μάλιστα με αυτό το play) προκαλεί ερωτηματικά. Αντίθετα ο Ίβκοβιτς έκανε το αυτονόητο. «Χτύπησε» τον πιο αδύναμο αμυντικό που είχε εκείνη την ώρα η Ισπανία στο παρκέ και δικαιώθηκε. Ακόμη και αν δεν έμπαινε το σουτ του Τεόντοσιτς , το σχέδιο ήταν σωστό.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου